Skip links

«Нові діалоги. Про Любов»

Усією командою відвідали непересічну подію: «Нові діалоги. Про Любов»: в рамках 15-річчя проєкту Врятуймо скарби разом у Івано-Франківський краєзнавчий музей.
Головним персонажем виставки став Ангел XVIII ст. з храмів Городенки. Скульптуру законсервували Валерій Твердохліб та Соломія Сташків-Олійник, щоб вберегти від подальших руйнувань. Автор твору - невідомий. Але тривають дослідження і пошуки.
За словами художника-реставратора Валерія твердохлдіба, цей «Ангел» є таким відзеркаленням нашого трагічного буття, але врятований людьми, незважаючи на шалені війни, які проносилися на нашій землі. Тобто це віра. Віра в перемогу.
По особливому розкрився Ангел у фотокартинах франківського фотохудожника Олега Нетецького. Ті грані і ті миті, навіть мікро- і макрокосмос, які є в його творах, пронизують до глибини. Сама виставка – це такий духовний погляд на одну невідому скульптуру.
Олег Нетецький:
«Перш за все думалося, чи це може бути справді Пінзель? З якої деревини вироблено? А скільки цей Ангел бачив!? Які події крізь нього проходили…Було б цікаво зняти його до консервації і після.»
Кульмінаційною точкою події були спільні діалоги представників влади, церкви, прогресивної громади Франківська про пошуки нових способів взаємодії і порозуміння.
Автором ідеї та модератором діалогу виступив митець Ярема Стецик. натхненням для роздумів стали 20 християнських муралів у Франківську.
Присутні могли написати свій рецепт такого тристороннього діалогу. Жовті та блакитні аркуші сформувалися у символічний прапор, на якому тепер можна шукати шляхи до порозуміння.
Дякуємо причетним!
Говорімо!
Слухаймо!
Любім!